Hajdutët vazhdojnë të përdorin rrjetin bankar “secure” për të vjedhur miliona

Hajdutët përdorën sistemin ndërkombëtar të pagesave SWIFT për të vjedhur 6 milionë dollarë nga një bankë ruse vitin e kaluar.
Sulmi ndaj bankës së paidentifikuar, të cilën banka qendrore e Rusisë e përshkroi si të suksesshme, është e fundit në një seri vjedhjesh që kanë shfrytëzuar SWIFT.

“Sistemi i pagesave SWIFT u përdor ekskluzivisht si një kanal për tërheqjen e fondeve të vjedhura”, tha banka qendrore në një deklaratë. “Banka – dhe veçanërisht vendi i punës i operatorit SWIFT – ishin objektivat kryesore të sulmit”.
Banka qendrore e përshkroi sulmin si një “skemë klasike”.
SWIFT, rrjeti i komunikimit që lidh shumë nga sistemi financiar botëror, është përdorur në sulme të shumta në vitet e fundit.

Në vitin 2016, kriminelët arritën të vidhnin 101 milionë dollarë nga Banka Bangladesh, prej të cilave 20 milionë dollarë u gjetën më vonë. Institucionet financiare në Vietnam dhe Ekuador gjithashtu mendohet se janë goditur me sulme të suksesshme.

Gjuajtësit kanë ndjekur një model të përgjithshëm: Sulmuesit shmangin sistemet lokale të sigurisë të bankës dhe fitojnë akses në rrjetin SWIFT. Mesazhet mashtruese përdoren për të filluar transferimet e parave.

Në rastin e Bankës së Bangladeshit, hakerat përdorën taktikën për të transferuar paratë nga llogaritë e tyre në New York Fed.